Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz

Gözde Haberler

Some content in menu

Hızlı Arama

Arama yapmak için anahtar kelime giriniz


1 Aralık Dünya Aids Günü

1129 Gün Önce


1 Aralık Dünya AIDS Günü ve Ülkemizde AIDS Hastalığı

AIDS hastaları değil AIDS ile savaşmak için en güçlü silahımız sesimiz! Dünya genelinde 1980’li yıllardan itibaren görülen AIDS ülkemizde de 1985 yılından itibaren varlığını sürdürmektedir. AIDS hastalarının ayrımcılık ve damgalanmaya uğraması oldukça yaygın görülen bir sorundur bu nedenle HIV/AIDS sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların isimleri kodlanarak bildirilir. Özellikle küçük illerde HIV şüphesi taşıyan kişiler test ve tedaviden kaçınmaktadır. Ülkemizde son verilere göre 26.447 HIV (+) kişi ve 1974 AIDS vakası bulunmaktadır. AIDS çeşitli tedavi yöntemleriyle kontrol altında tutulabilen ve belirtileri hafifletilebilen bir hastalıktır. 1 Aralık HIV hakkında halkın bilinçlenmesini ve riski öngörmesi amacıyla her yıl Dünya AIDS Günü olarak kutlanmaktadır.

Ülkemizde AIDS Hastalığı

Ülkemizde HIV pozitif tanısı alan kişilerin % 81.05'i erkek ve % 18,95'i kadın cinsiyettedir. Ülkemizde vakaların yaş dağılımı 25 ve 34 arasında ağırlık göstermektedir. Bulaş yolu bilinen vakalarda en sık görülen sebep korunmasız cinsel ilişkidir. Ülkemizde her geçen yıl HIV pozitif tanı alan kişi sayısında artış görülmektedir.

AIDS Nedir? AIDS Nasıl Bulaşır?

AIDS, HIV yani immun yetmezlik virüsü nedeniyle gelişen imün yetmezlik hastalığıdır. HIV bulaşan her hastada AIDS gelişmemektedir. AIDS uzun yıllar sonra gelişebileceği gibi çeşitli ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleriyle gelişmesi riski azaltılabilmektedir. HIV bulaşının ardından sessiz dönem olarak adlandırılan bir evre görülmektedir. Bağışıklık sistemini bozan AIDS sonucunda hastalar basit enfeksiyonlarda dahi ciddi sağlık sorunları yaşayabilmektedir. AIDS kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişkiyle, açık yaralara temas edilmesi ve anneden bebeğe doğum ve emzirme sırasında bulaşabilmektedir. AIDS erken evrelerde yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi belirtilere neden olabilmektedir.

AIDS’de Erken Tanı Neden Önemli?

HIV tanısının erken dönemde alınması ve buna uygun tedavi uygulanmasıyla hastaların yaşam süresi uzatılabilmektedir. Bulaş oranlarını düşürmek konusunda da erken tanı büyük önem taşımaktadır. Korunmasız cinsel ilişki, açık deriye temas ve delici aletle yaralanma gibi durumlarda erken dönem belirtileri takip edilerek mutlaka HIV testi uygulanmaktadır. HIV tanısında bulaşın ardından 90 gün süreyle beklenerek ardından ELISA testi uygulanmalıdır.

 

 

 Etiketler: dünya aids günü, aids, hiv