Some content in menu
Antikor testi ve PCR testi bugünlerde en sık duyduğumuz kelimeler arasında yer almaya başladı. Dünya genelinde etkileri şiddetle hissedilen koronavirüs pandemisiyle hayatımıza giren bu testler salgının kontrol altında tutulmasında çok önemli role sahipler. En sık sorulan sorulardan biri de hangi testin hangi durumlarda uygulanması gerektiği. PCR Testi koronavirüs belirtilerine sahip ve şüpheli biriyle teması olan kişilere uygulanmaktadır ve kişinin mevcutta enfeksiyonlu olup olmadığını belirlemektedir. Antikor testi daha önce koronavirüs geçirip geçirilmediğinin kontrol edilmesi için yapılmaktadır.
PCR Testi
PCR (Polymerase Chain Reaction) testi koronavirüs şüphesi taşıyan kişilere uygulanan bir testtir. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı sağlık kuruluşlarında yapılan PCR Testi burun ve boğazdan ince bir çubuk yardımıyla sürüntü alınmasıyla uygulanmaktadır. Öksürük, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve eklem ağrısı gibi koronavirüs belirtilerine sahip kişiler ve pozitif tanı almış biriyle temas eden kişilerin PCR Testi yaptırması önerilmektedir. PCR testinin sonucu 24-48 saat arasında çıkabilmektedir. Sonucun pozitif olması koronavirüs ile enfekte olunduğu anlamına gelir.
Antikor Testi
Antikorlar, bağışıklık sistemimizin tehditleri tanıyıp ortadan kaldırmasını sağlayan proteinlerdir. Antikor testi, kişinin daha önce koronavirüs geçirip geçirmediğinin tespit edilmesini sağlayan kan testidir. Antikor testinin sonucu yaklaşık olarak 4 saatte çıkmaktadır. Koronavirüs hastalarının çoğunda 7-11 gün içerisinde antikor geliştiği belirlenmiştir. Hastalığın seyrini takip, bağışıklık durumu hakkında fikir sahibi olmak ve plazma tedavisinde donör bulunabilmesi için antikor testinin uygulanması önem taşımaktadır. Asemptomatik vaka sayısının belirlenmesinde de antikor testi önem taşımaktadır.